Rahasto lasten ja nuorten palveluverkon kuntoon laittamiseksi?

Lasten ja nuorten lautakunta kokoontuu tänään, kokouksessa käsitellään Ruununmyllyn päiväkodin tilannetta ja sen mahdollista koulutiloiksi muuttamista jo kolmanteen kertaan. Tila-asiat ovatkin olleet pääroolissa koko valtuustokauden ajan.

Suurin este koko palveluverkon kuntoon laittamiseksi ja riittävän nopeasti on investointeihin tarvittavien eurojen saaminen hankkeille. Tätä tosiasiaa yritetään kiertää ja helpottaa eri tavoin; päiväkotien muuttamisella koulutiloiksi ja yrittäjien tuomisella varhaiskasvatukseen. Lisänsä ruljanssiin tuo usko markkinapotentiaalin hyödyntämisestä. Lopputulokset eivät välttämättä vastaa pitkällä aikavälillä niihin tavoitteisiin, joiden varaan Suomen kilpailukyky maailmalla on rakentunut ja rakentuu tulevaisuudessakin. Menestymisemme perustuu osaamiseen ja koko pienen kansan potentiaalin hyödyntämiseen, hyvinvointiin sekä yhdessä toimimisen kykyyn.

Suuressa roolissa menestyksellemme on ollut koulutus ja suomalainen peruskoulu. Nykytilanteeseen päästyämme ei olla suinkaan tultu kehityksen huippuun, josta on suunta vain alas. Varhaiskasvatus on nimittäin se pohja, jossa kaikelle myöhemmälle oppimiselle ja toistemme kanssa toimimiselle rakennetaan. Tässä voimme parantaa suoritustamme edelleen ja kehittyä. Suunta tulee väistämättä olemaan reippaasti laskujohteinen, mikäli hyväksymme perusteiden rapautumisen.

Aina on onneksi mahdollisuus ajatella toisin ja etsiä aidosti vaihtoehtoisia ratkaisuja, sekä ennen kaikkea tehdä töitä ylevämpienkin tavoitteiden eteen. Osa suomalaisuutta olisi oikeastaan se, ettemme antautuisi tälle kolmannelle maailmansodalle, joksi pitkään jatkunutta globaalia talouskriisiä kutsutaan.

Itselleni heräsi ajatus vapaa-ehtoisen rahaston perustamisesta, koulu- ja varhaiskasvatusverkon kuntoon laittamiseksi. Siihen olisi kaikkien halukkaiden kaupunkilaisten mahdollisuus sijoittaa. Rahat lainattaisiin kaupungille järkevästi toteutettaviin palveluverkkohankkeisiin. Voisiko parempaa sijoituskohdetta ollakaan?

Mikäli ajatus kiinnostaisi joitain muitakin?, lähtisin mielelläni isommalla porukalla tutkimaan asiaa ja mahdollisesti viemään myös käytännössä eteenpäin.

About

You may also like...

Comments are closed.