Kaupungin peruspalveluiden kilpailutukset keskeytettävä

Kaupunki suunnittelee lisäävänsä ensi vuonna esim. vanhuspalveluiden ns. tukipalveluiden kilpailutuksia. Tähän ei tule missään nimessä lähteä.

Kaupungin monet ko. toiminnot on siirretty osakeyhtiöihin, esim. Tekme Oy tai Linnan Ateriat Oy. Näiden päätöksenteko sekä toimintojen seuraaminen ja analysointi on karannut pitkälti pois demokraattisesta päätöksenteosta.

Käsitykseni mukaan mopo on karannut myös toimintojen järjestämisessä ja kuluissa. Onkohan se ollut tarkoituskin, jotta oikeasti yksityiset toimijat saataisiin näyttämään paremmilta? Vertailukohdat ovat tällä hetkellä mielestäni siis väärät ja kovin vähän on tietoa kerätty ajalta ennen.

Kaupungin toimintojen osakeyhtiöittämiselle en ole löytänyt kuin ideologisia perusteita ja tässä taas yksi lisää.

Nyt ehkä tiedetään paljonko jokin palvelu maksaa, joka sekin kokonaisuuden osalta ontuu pahasti vertailutilanteessa. Tärkein asia, eli ovatko toiminnot järjestetty parhaalla ja järkevimmällä tavalla ennen kilpailutuksia, on jätetty alusta asti täysin huomiotta.

Osakeyhtiöittäminen ja kilpailuttaminen ovat olleet itsetarkoituksia, joita niiden ei missään nimessä pitäisi olla. Nykyisen valtuuston on syytä jättää tulevien vuosien strategiset ratkaisut seuraavan valtuuston työksi.

Mieluiten peruutan ja valitsen oikean reitin kuin ajan päin seinää.

( Mielipidekirjoitukseni  julkaistu myös:  VU 9.11. & HäSa 10.11. )

About

You may also like...

Comments are closed.